2019-09-26 19:58:42

Kviz Europski dan jezika: Sretno svima! Good luck! Viel Glück!

Kako je obilježen Europski dan jezika (26.9.) pogledajte pod OPŠIRNIJE.

Na Europski dan jezika (26.9.) učenici 6., 7. i 8. r.  izborne nastave njemačkog jezika MŠ su, uz pomoć učiteljice Božene Žugec, uredili školski pano brodićima koje su ukrasili bojama zastava određenih država te činjenicama o njima. Na taj su način i zaronili u prekrasan svijet jezika. Učenike se upozorilo na važnost učenja jezika i na potrebu njegovanja i promicanja bogate jezične i kulturne raznolikosti.

Pozivamo učenike da do 2.10.2019. sudjeluju u kvizu povodom Europskog dana jezika na poveznici:      https://padlet.com/zgcbzn/1g86gppgte44     i to tako da mobilnim uređajem učitaju QR kod iza kojeg se kriju različiti zadaci. Oni koji najbrže i najtočnije riješe postavljena pitanja u kvizu osvajaju slatku nagradu. 

Sretno svima! Good luck! Viel Glück!

U svijetu postoji između 6000 i 7000 jezika u svijetu – koje govori 7 milijardi ljudi, podijeljenih u 189 samostalnih država.

Najmanje polovica svjetskog stanovništva je dvojezična ili višejezična, tj. govore dva ili više jezika.

Dvojezičnost ima prednosti: to čini učenje dodatnih jezika lakšim, proširuje proces razmišljanja i njeguje kontakte s drugim ljudima i njihovim kulturama, a i radna mjesta su lakše dostupna onima koji govore nekoliko jezika.

Zbog priljeva migranata Europa je postala uglavnom višejezična. U samom Londonu govori se oko 300 jezika (arapski, turski...).


Osnovna škola "Vladimir Nazor" Budinšćina